Как се образуват перлите

Как се образуват перлите

Вероятно много от вас са се запитвали този въпрос и въпреки, че перлите изглеждат като изключително сложно формирал се предмет, реалността е съвсем различна.

Има два начина да се образува перла – единият е естественият начин, който е подобен на метода по който се култивират голяма част от перлените миди и изкуствен, при който създаването на перла е без намесата на мидите.

Образуване на перли по естествен и полу-естествен път

Всъщност образуването на естествените перли не е кой знае каква магия, а чисто естествен процес, който се среща при мидите, когато твърда частица попадне в ръковината и започне да дразне мидата.

При този процес, ако мидата не успее да изхвърли частицата, която я дразни, то тя започва да отделя специално вещество, наречено седеф и което обгражда дразнещата я частица слой по слой в продължение на години.

Така след известен период от време се получават и така наречените перли (бисери), които в древността са били интерес за мнозина и доста добър поминах за така наречените ловци на бисери.

Този занаят обаче се оказва значително рисковат, а търсенето на перли нараствало, през 13 век в Китай, измислят и метод за култивиране на сладководни бисерни миди, имащо за цел улесняване добива на перли и задоволяване на желанието и търсенето от страна на потребителите.

Самото култивиране става, като се изваждат мидите от нормалната им среда, ръчно се поставя твърд предмет и се връщат обратно в водата и се изчаква да се образува и самата перла.

В днешни дни, повече от 90% от перлите идват именно от специални ферми за култивиране на бисерни миди, като повечето от тях се намират на територията на Китай, а самият процес, можете да видите в клипчето по-долу.

Образуване на перли по изкуствен път

Изкуственият метод за добиване на перли без намесата на естественият процес на мидите, образуването на перли става по изцяло изкуствен метод, затова и те се смятат за имитация на естествените перли ( фалшиви перли ).

При този процес се използват твърди материали за ядро на перлата, най-често стъкло, пластмаса или седеф, след което се добавят няколко слоя емулсия, която успешно успява да имитира блясака на естествените перли.

Благодарение на факта, че този процес е значително по-бърз и евтин, цената на изкуствените перли е значително по-малка, но ефекта е почти същият като на естествените перли, което е и причината този тип бисери да е предпочитан сред хората, нямащи възможност да си закупят естествени перли.

Едни от най-предпочитаните изкуствени перли са охридските бисери, които се изработват от изцяло естествени материали – седефени зърна, получени от смилане на естествени мидени черупки и емулсия, придобита от люспите на риба плашица.