Видове перли

Видове перли

През тази година, перлите се очертават да бъдат хит сред модните подиуми.

Една от причините за това е, че има най-различни видове перли, които можем успешно да съчетаем с почти всеки вид и цвят дреха. Перфекти за най-различни бижута, перлите се използват както за скъпи колиета, обици, а все по-често и за красиви пръстени.

Обикновенно в миналото перлите са се смятали за скъп лукс, но днес, благодарение на редица фактори, те са много по-достъпни.

Естествени перли

Естествените перли са едни от най-желаните, но и доста скъпи. Основната причина за това е, че те се образуват напълно по естествен начин и се добиват много трудно от водолази, които се гмуркат в дълбоките топли морета.

Най-често естествените перли се образуват в следствие на попаднала в стридата, твърд предмет, който бива обвит в седеф с течение на времето.

Този процес е доста бавен, а в комбинация на факта, че за да бъде извадена една качествена естествена перла се изисква претърсването на дузина стриди, кара цената на естествените бисери да е доста висока, което пък ги прави трудно достъпни за хората от средната и ниска класа.

Изкуствени перли

Голямото търсене и нуждата от голямо количество перли за създаването на едно перфектно бижю, кара хората да измислят метод за култивиране на перли, което да прави бисерите малко по-достъпни за обикновеният потребител.

Култивирането на перли, всъщност изисква лека намеса на човешка ръка, за да се постави твърдо тяло в мидата, след което отново се връща в водата, докато се образуват перлите. Обикновенно при този процес се използва по-голямо ядро, за да може да се ускори добива на перли, което много често е причината, тези перли да не са толкова бляскави (ефект-а на дебел слой седеф).

Имитации на перли

Този вид перли са най-евтини. Причината за това е, че при него перлите се създават изцяло от човешка ръка, като се поставя слой седеф, стъкло или пластмаса и се облива в специална емулсия, която ги прави доста лъскави, привлекателни и с перфектна форма за бижута.

Видове перли според цвета

Според цвета си перлите могат да бъдат в цветове от бяло до черно, като повечето са бели с оттенък ,а съществуват и много редки екземпляри в цветовете на дъгата.

Самият цвят на перлите зависи от редица фактори, като вида и цвета на мидата, вида на ядрото на перлата или дори околната среда в която е живяла мидата.

Това са само част от основните и най-често срещани цветове на перлите. Както вече споменах, цвета зависи от много фактори и спрямо тях е възможно да се получат перли с най-различни оттенъци.